Vind je levensdoel in ongeveer 20 minuten

Ingezonden door Bert Plat op wo, 06/3/2009 - 10:12

Hoe vind je de zin van het leven? Ik bedoel niet je werk, je dagelijkse verantwoordelijkheden of zelfs maar je lange termijn doelstellingen: ik bedoel de werkelijke reden dat je op deze planeet rondloopt.

Misschien ben je een nihilist en vind je dat je geen doel hebt, en dat het leven geen zin heeft.

Maakt niet uit. Dat je niet gelooft dat je een doel hebt zal je er niet van weerhouden om ‘m te vinden, net zomin als je in de zwaartekracht hoeft te geloven om toch op de grond te kunnen vallen. Als je er niet in gelooft zal ’t alleen langer duren om het te vinden, dus als je er zo eentje bent verander dan de “20” in de titel in “40” of, in hardnekkige gevallen, in “60”. Maar als je van mening bent dat je geen doel hebt, dan zul je rest van deze blog waarschijnlijk toch niet geloven. Aan de andere kant: waarom zou je er niet een uurtje in steken, louter voor ’t geval dat?

 

Bruce Lee

Een mooi verhaal over Bruce Lee om even het pad te effenen.

Een karate-expert vroeg Bruce eens om hem alles te leren wat hij (Bruce) wist van karate. Bruce hield twee kopjes omhoog, beide gevuld met water. “Het eerste kopje,” zei Bruce, “verbeeld al jouw kennis van karate. Het tweede kopje verbeeld al mijn kennis van karate. Als je je kopje gevuld wilt hebben met mijn kennis, zul je eerst je eigen kopje leeg moeten gieten.”

Als je je werkelijke levensdoel wilt vinden moet je je eerst ontdoen van alle valse doelen die je tot dusver geleerd hebt: inclusief het idee dat je misschien helemaal geen levensdoel hebt.

En hoe vind je dan je levensdoel? Er zijn heel veel manieren, en sommige zijn nogal omslachtig. Deze methode is wel de allersimpelste manier die je kunt gebruiken. Hoe meer je voor het proces open staat, en hoe meer je ook werkelijk verwacht dat het zal werken, hoe sneller je resultaten zult zien. `Maar ook als je twijfelt — of zelfs als je denkt dat het maar een idiote tijdverspilling is — zal het werken: als je maar volhoudt. Het zal alleen langer duren.

 

Levensdoel: stappenplan

Dit moet je doen:

 1. Pak een leeg stuk papier (of een nieuw document in je tekstverwerker als je daar sneller in bent).
 2. Schrijf bovenaan: “Wat is het doel van mijn leven?”
 3. Schrijf het eerste dat in je hoofd opkomt er onder; maakt niet uit wat het is, en het hoeft geen volledige nette zin te zijn.
 4. Herhaal stap 3 tot je iets opschrijft dat je diep, diep raakt. Dat, dat is dan je levensdoel

 

Da’s alles. Het maakt niet uit of je een bankier bent, een bodybuilder of bankwerker. Voor sommigen zal dit een vreselijk idiote oefening lijken; voor anderen is het de gewoonste zaak van de wereld. Gemiddeld kost het ongeveer 15 tot 20 minuten om alle rommel uit je hoofd te krijgen, inclusief de sociale conditionering die je tot dusver heeft wijsgemaakt wat je levensdoel is. De foute antwoorden komen uit je bewustzijn en je geheugen. Maar als het goede, het echte antwoord komt, zal het net lijken alsof het vanuit een heel andere bron komt.

Het zal hen die zich verschanst hebben in hun beperkte zelfbewustzijn wat meer tijd kosten om alle foute antwoorden er uit te krijgen, misschien zelfs langer dan een uur. Maar als je volhoudt, 100 of 200 of misschien zelfs 500 foute antwoorden lang, zul je getroffen worden door een antwoord dat een diepe emotie bij je oproept, het antwoord waar de tranen van in je ogen springen.

Als je nog nooit zoiets gedaan hebt zul je het waarschijnlijk volkomen onnozel vinden. Da’s prima, vindt het maar onnozel, maar ga er gewoon mee door.

Gedurende dit proces zullen een aantal antwoorden heel erg op elkaar lijken. Soms zul je zelfs antwoorden twee of meer keer opschrijven, en dan opeens ga je een heel andere richting op en verzin je 10 tot 20 dingen die weer een heel ander thema volgen. Maakt niet uit. Blijf gewoon opschrijven wat er in je hoofd opkomt.

 

Weerstand

Op een bepaald moment (gewoonlijk nadat je 50-100 dingen hebt opgeschreven) heb je geen zin meer om door te gaan, en lijkt het alsof het helemaal nergens naar toe gaat. Je wilt stoppen, en iets heel anders gaan doen. Dat is normaal. Zet jezelf er dan toe om toch door te gaan, en de weerstand zal verdwijnen.

Je zult ook een paar dingen opschrijven die je ‘wel wat doen,’ maar ze zijn het toch niet helemaal. Markeer die antwoorden zodat je ze nog eens kan bekijken als je meer inspiratie nodig hebt. Elk van die antwoorden bevat een stukje van je uiteindelijke levensdoel, maar het is nog niet compleet. Dat je dit soort antwoorden krijgt betekent dat je warm begint te worden. Gewoon doorgaan.

Het is belangrijk dat je dit in je eentje doet, en zonder onderbrekingen. Als je die nihilist bent mag je gewoon beginnen met het opschrijven van “Mijn leven heeft geen zin” of “Ik heb geen levensdoel”: als je maar blijft doorschrijven komt het er uiteindelijk toch gewoon uit.

Toen ik deze oefening deed kostte het me ongeveer 25 minuten, en het uiteindelijke antwoord kwam als nummer 106. Stukjes ervan kwamen boven water bij nummers 17, 39 en 53, en daarna was het moeilijkste deel van de bevalling voorbij en kon ik het verfijnen van nummer 100 tot 106. Het gevoel van weerstand (willen stoppen en iets anders gaan doen, ongeduldig worden en zelfs geïrriteerd) kwam rond nummer 55-60. Bij nummer 80 nam ik een kleine pauze van twee minuten om even te ontspannen en mijn ogen dicht te doen, en even opnieuw te focussen op wat ik aan het doen was. Dat hielp: de dingen die ik daarna opschreef waren veel helderder.

Dit bleek uiteindelijk mijn levensdoel te zijn:

Bewust en met moed te leven; vol van liefde en medeleven; helpen anderen te ontwaken; en dit leven uiteindelijk in vrede te verlaten.

Als je je eigen persoonlijke antwoord uiteindelijk vindt zul je het diep in jezelf voelen weerklinken. De woorden zullen een speciale betekenis en energie voor je hebben, en je zult die energie weer voelen telkens als je die woorden herleest.

Het ontdekken van je levensdoel is gemakkelijk genoeg. Het moeilijke deel komt nog: het bijsturen van je dagelijkse leven zodanig dat je je ook op dat doel richt.

 

Waarom werkt ‘t?

Als je geneigd bent je af te vragen waarom dit proces werkt, leg die vraag dan even opzij totdat je de oefening voltooid hebt. Als je dat gedaan hebt heb je waarschijnlijk wel je eigen antwoord waarom het werkt. Als je tien mensen die deze oefening (met succes) voltooid hebben ernaar vraagt zul je tien verschillende antwoorden krijgen, allen gekleurd door hun eigen levenservaringen, en allen even correct.

Natuurlijk gaat dit niet werken als je stopt voordat je het werkelijke antwoord hebt. I gok dat zo’n 80-90% binnen een uur het antwoord heeft gevonden. Als je er erg veel moeite mee hebt, of sterk aan de werking twijfelt kost het misschien meerdere sessies en meerdere uren, maar ik denk dat dat soort mensen dan gewoon er eerder mee stopt of helemaal niet mee begint. Maar als je deze weblog tot hier hebt doorgelezen denk ik niet dat je in die groep valt.

Probeer het maar gewoon! Je leert in elk geval één van twee dingen: je levensdoel, of dat je deze weblog niet meer hoeft te bezoeken.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,63 out of 5)
Loading...
Trackback URL

Reacties

 1. Levensdoel
  Ingezonden door broebels op 02 Jan '16 21:47

  Wat is het zin van een levensdoel als je het verder verloop van je leven niet in handen hebt. Als je alleen op de wereld bent zonder enige hulp en elke keer je een doel hebt wordt die gesmoord door lasterijen van je ex partner waardoor je huidige partner het ook voor bekeken houd, wat kan je dan nog als doel opbouwen/wensen? Geld maakt niet gelukkig zegt men, raar dat dit enkel gezegd wordt door mensen die er geen tekort hebben. Geldnood is de slechtste raadgever en iedereen wil hiervan gespaard blijven. Maar niemand heeft zijn lot in eigen handen toch?

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door admin op 03 Jan '16 13:12

   Niemand heeft z’n eigen lot (volledig) in handen, nee. Maar je hebt wel in eigen hand hoe je daar op reageert.

 2. Mensen de liefde van de hemel geven
  Ingezonden door Bianca op 16 Dec '15 22:13

  Die van mij was: Mensen de liefde van de hemel geven. Dat betekent niets meer dan zelf leren in vrede te zijn en vrede te kunnen bieden aan anderen. Dus ook aan mensen waar ik negatieve gevoelens en gedachten bij krijg. Dat lijkt me een gewaagd, moeilijk, maar ook ongelooflijk krachtig en zinvol levensdoel!

 3. Leven zonder angst
  Ingezonden door Art op 04 Jul '15 11:43

  Interessante en verrassend simpele aanpak.
  De afgelopen tijd heb ik al heel wat zweefteef-/zelfhulpboeken doorgespit omdat ik erachter wilde komen wat mijn passies zijn. Het is alsof je om de hete brij heen blijft draaien terwijl deze oefening direct naar de kern lijkt te gaan. De kern bleek ‘leven zonder angst’. Aanvankelijk een tegenvaller: is dat alles?! Echter, toen ik erover nadacht, werd me duidelijk dat dit inderdaad alles is wat me in het leven blokkeert. Als dit opgeheven is, weet ik zeker dat er meer ruimte komt voor inspiratie met betrekking tot de (concrete) dingen die ik wil doen in het leven. Hopelijk is het een gedachte die ik kan vasthouden.

  Dank.

 4. Vinden van je doel
  Ingezonden door Geert op 30 Jun '15 00:09

  Al enige tijd kampte ik met het idee dat het leven geen zin zou hebben en dat alles ontstaat om te vergaan. De laatste tijd bracht dit me neerslachtige gedachten en kon ik me nooit voorstellen dat miljoenen jaren van evolutie resulterende in een leven van semi-slavernij waarin de mens als machine vast gekluisterd zit aan een computerschermpje met een half gevulde lauwe bak koffie als legale vorm van stimulerende brandstof.

  Door deze gedachten ben ik toch maar eens de meningen van anderen gaan zoeken waardoor ik op deze blog kwam. Aan het begin van dit soort blogs ben ik altijd nogal sceptisch en vind ik menig schrijven een niet-realist die een roze strik om het leven bind om angsten en de realiteit te vermijden.

  Toch heeft deze blog me aan het denken gezet over wat voor mij persoonlijk de zin van het leven is en wat ik er toe doe om dit te bereiken. Op dit moment kom ik er voornamelijk achter dat ik studeer voor een baan die ik nooit zou willen om een leven te betalen waarin je uitkijkt naar ontsnappingen aan de realiteit zoals het weekend en de jaarlijkse wel befaamde camping in het zuiden.

  Ik heb de punten waar ik op dit moment voornamelijk mee bezig ben eens tegenover dingen gezet die ik zou willen doen maar niet doe. Hieruit blijkt dat ik de talenten die ik had in muziek, schrijven, sport & humor plaats maken voor mijn smartphone, de vervelende collega’s op de nog vervelendere werkplek en het interessant doen richting mensen die er voor mij niet toe doen.

  Laatst ben ik al eens begonnen met het vermijden van (nutteloze) Sociale media en begonnen met weer te leven met een beeld zo groot als de horizon in plaats van de bekraste 4,7″ in de broekzak.

  Naar mijn idee zouden meer mensen eens in moeten denken dat het leven niet bestaat uit het rijden in een dikke 5-serie die verdiend is met jarenlang slaven arbeid, maar juist de kleine dingen in het leven belangrijk zijn. Mijn doel is daarom sinds vandaag verander in het koesteren van mooie momenten en niet materialistisch ingesteld zijn maar deze om proberen te zetten in diensten richting anderen en het ontdekken van de wereld en de natuur om je heen.

  Geert,

  • levensdoel
   Ingezonden door Menno op 08 Jul '15 16:02

   Beste Geert,

   zit momenteel in dezelfde fase als jij toen, jouw reactie sprak mij aan. Mag ik vragen hoe het nu met je gaat en wat je nu doet ?

   Met vriendelijke groet
   Menno

 5. Geen onderwerp opgegeven
  Ingezonden door Roger R op 18 Mrt '15 11:37

  Joris Wouters heeft mij hier naartoe gestuurd

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door admin op 19 Mrt '15 08:05

   En was dat een nuttige opdracht? :-)

 6. hoe verder?
  Ingezonden door mine op 20 Nov '14 22:22

  Ik ben 22 heb een kind en een vriend die goed verdient dus ongeveer alles wat een mens zou willen maar ik ben gewoon moe omdat ik gewoon niet meer weet wat ik wil hoe ik verder wil leven wat ik nog wil gaan doen eigenlijk wil ik niets meer doen voor mijn gevoel ben ik al klaar hier

  • reactie op mine
   Ingezonden door ano op 25 Jun '15 23:55

   Typisch vrouwen! Nooit tevreden. En als ze al tevreden zijn duurt het maar even!

   ga lekker huilen joh!

   • Geen onderwerp opgegeven
    Ingezonden door ... op 27 Jun '15 18:34

    Sneukneus 😉

   • Geen onderwerp opgegeven
    Ingezonden door petra op 11 Okt '15 15:09

    Vindt dit niet zo zeer typisch vrouwelijk, als wel zorgelijk dat een jonge moeder van 22 zegt dat ze klaar is hier…

 7. wat is je doel?
  Ingezonden door Rianne op 30 Okt '14 23:11

  Ik was helemaal verzand in moeten. Ondergedompeld in zorgen en zorgen voor.. Mezelf kwijt.. Vond deze test een kleine moeite om even te doen. Was mezelf toch al kwijt..

  Kom ik bij mijn doel; gewoon gelukkig zijn.. Fantastisch toch? Ik zit hier echt van te genieten.. Niks geen hoogdravende doelen, maar

  Gewoon gelukkig zijn

  Zo eenvoudig maar zo mooi!

  Dank je voor deze test! :)

 8. Gevonden
  Ingezonden door Ellen op 08 Sep '14 14:58

  Haha, wat voel ik me blij! Ik heb het gevonden, mijn doel. Eerst vond ik een doel waarvan ik dacht dat dat m was, maar nee, ik heb verder gezocht en uiteindelijk het echte doel gevonden. Het is een gek doel, en het past niet bij me en toch weer echt wel.. Toen ik het vond, voelde ik me blij en een beetje ontroerd 😉 Bedankt voor de post. Groet, Ellen

 9. oud draadje, maar ik heb mijn doel in het leven niet gevonden
  Ingezonden door Anne op 19 Aug '14 10:35

  Natuurlijk ben ik ook maar een halve seconde bezig geweest met deze opdracht. Ik kom dan niet verder dan ‘moeder zijn’ en ‘zingen’. Na een jeugd als mantelzorger voor mijn moeder, een tamelijk onbezorgd huwelijk en drie kinderen later toch gescheiden, een nieuwe man… ik kom steeds weer in een leeg gevoel terecht. Wat Is Mijn Doel? Ik ben te moe om het nog te bedenken en was eigenlijk op zoek naar een spiritueel voorspellend iemand die mij gewoon vertélt wat mijn doel is. Dan doe ik dat. Ik heb al zóveel gesprekken achter de rug met psycholoog zus en zo, coach zus en zo, adviseur zus en zo op het gebied van carrière. Maar ik voel nergens een klik en doe dus ook al 25 jaar hetzelfde. BAH BAH BAH! En nu?

 10. Doelloos
  Ingezonden door Mirco op 17 Aug '14 14:33

  Heb nooit het gevoel gehad zoals ik deze nu heb .Mijn leven is niet datgene dar ik voorogen had .Heb een vriendin een mooi zoontje samen werk als zelfstandige .
  Maar ik vind niet meer die levensvreugde dat ik vroeger had .Mijn job altijd opzoek gaan naar klanten voor een eenmalige commissie is dat wat ik moet doen ben 40j als ik het nu nog niet weet wanneer wel .En men mag het keren of draaien op het einde van de maand moet er wel geld liggen om alles te betalen en je gezin te onderhouden . Grtjs

 11. mijn levensdoel
  Ingezonden door twijfelkont op 22 Jun '14 17:54

  Het is zo simpel allemaal, eigenlijk wist ik mijn levensdoel al heel lang, maar mijn twijfels weerhielden mij er echt volledig voor te gaan. Na het doen van deze oefening vond ik wederom de bevestiging en wist ik voor het eerst echt zeker wat mijn levensdoel was. Wat het allemaal zo komisch maakt is het gegeven dat ik ondanks mijn twijfels, geheel vanzelfsprekend haast, bezig was en ben,mijn levensdoel te verwezenlijken. Mijn levensdoel; datgene te doen wat mijn ouders niet konden of deden. Zucht….. en die lijst is ontzettend lang, maar ik troost mezelf met de gedachte dat ik daarvoor eeuwen de tijd krijg.

 12. Eenvoud en Stilte
  Ingezonden door Mai op 08 Mei '14 16:41

  Intrigerend proces! Uiteindelijk kwam ik uit op “Eenvoud en stilte terugvinden en uitdragen” en dat voelt als helemaal bij mij passend :-)!

 13. alles gedaan?
  Ingezonden door Peter Donkers op 06 Mei '14 07:08

  Ik ben nu 32, en doelloos. Ik ben er achter gekomen dat ik eigenlijk alles wat ik op wil schrijven al gedaan heb in mijn leven.

  Mijn doelen waren gesteld tot mijn 30ste maar sinds een paar jaar komen er weinig tot geen nieuwe doelen op mijn pad.
  Ik denk dus dat ik klaar ben, maar toch voelt het als een diepe leegte.

  • Geen doel?
   Ingezonden door Sharon Dijkman op 22 Mei '14 11:07

   Hoi Peter,

   Doelen ontdekken kan erg lastig zijn. Soms heb ik zelf ook het idee dat er geen doelen over zijn, meestal ga ik dan spitten in gevoelens en wat daar nog te bereiken valt.

   Als je 32 bent en precies wie je wilt zijn en doen wat je wilt doen dan heb je dat super goed gedaan, toch? Misschien is het leuk om te kijken naar wat je hebt bereikt en hoe je daar gekomen bent.
   Maak van het zoeken naar een doel tijdelijk jouw doel, misschien helpt het je wat.
   Bovenstaande opdracht kun je overigens het best uitvoeren zonder jezelf belemmeringen op te leggen en echt letterlijk alles en iedere gedachte op te schrijven, desnoods ga je dingen herhalen tot er iets nieuws komt…
   Hoop dat je er misschien iets aan hebt… Succes.

 14. Ik heb een goeie!
  Ingezonden door Michelle op 20 Jan '14 22:45

  Ik zit altijd te kloten in mijn hoofd en dan zit ik vet te doemdenken, en wordt ik helemaal depri.

  Maar dit heeft me wel geholpen!

  Ben namelijk al de hele tijd bezig met het zoeken van het nut van mijn leventje, en telkens kom ik weer er achter dat mensen gewoon geen nut hebben. We zitten met zn allen op een grote bal heet magma, met een korstje er om heen. Wij lopen er rond en vervullen onze behoeftes.

  Dus waar ik uiteindelijk op ben gekomen is dat ik gewoon lekker verder moet leven met minder gekloot in mijn hoofd!

  YES

 15. Thanks!
  Ingezonden door Jurjen op 02 Jan '13 23:17

  Ik ben er een uurtje mee bezig geweest, luisterde wat muziek van Des’ree: Life, en vooral Kissing you… Ik ben een beetje een alles kunner, onderzoeker, uitvinder, designer, filosoof, zanger, producer.

  Ik ben 23 en zit in mijn 1e jaar hbo bachelor, communicatie en multimedia design. Eerste kwartaal ging zeer goed tot mijn verbazing, maar na de tentamens waar ik goede cijfers voor had gehaald storte ik in… alle motivatie was weg en waarschijnlijk omdat ik me besefte dat ik alleen maar verder ben gegaan met studeren vanwege het geld en ik was dus ook verhuist voor school en ik was ook gewoon zo eenzaam geworden begon veel te veel te drinken ben nu net een weekje gestopt gelukkig.

  Ik ben dus al die doelen gaan opschrijven en ik hecht waarde op al die doelen, maar inderdaad kwam ik daadwerkelijk mezelf echt tegen bij 1 doel… Finding a real genuine fairytale in life, while doing what you do best, learning to appreciate compliments from others and being patient in life. Designer + researcher + philosopher + singer + producing + acting + more = awesome! = Fairytale in real life…

  Beetje lang? hier kan ik echt mee opstaan!

 16. Het grote doel
  Ingezonden door Theo Baalman op 01 Jan '13 13:01

  Het grote doel

  Iedere donkere winter gaat voorbij en het licht wint het steeds weer
  van de duisternis. Symbolisch voor ons leven. Het licht zal het altijd
  winnen van het duister.

  Hier een aantal woorden van een oud man, die veel ondervonden heeft
  en vreugd en verdriet geproefd heeft en die van jongs af aan gezocht had
  naar de zin van het leven. Nu als 85 jarige wil ik troost en hoop
  schenken aan wie dat nodig heeft. En ik begin met een citaat van de
  bekende schrijver Ernst Hemingway:

  “Je kunt een man wel doden, maar niet overwinnen”

  Dit raakt de kern van het leven. Wij, mensen strijdend met allerlei
  tegenslag, wanhoop, zorg, verdriet, onrecht en verdrukking, zijn niet
  geboren om overwonnen te worden. Wij kunnen hooguit strijdend ten
  onder gaan, maar als wij het geloof in ons zelf behouden en in het
  doel van ons leven dan kan niets of niemand ons overwinnen.

  Mijn zoon,die is op 4 maart 2012 aan een dodelijke vorm van kanker
  overleden. Maar ik weiger mij door het verdriet te laten overspoelen.
  Mijn zoon is wel gestorven, overleden zoals men dat noemt, dus “over
  het lijden heen” en zoals God het wilde, maar dood ging hij niet.

  Niet één waarlijk oprecht en moedig mens gaat dood! DE DOOD BESTAAT
  NIET! Ook voor mij niet. Daarom zal er straks op mijn grafsteen staan;
  “IK BEN NIET DOOD MAAR ERGENS ANDERS” Omdat ik weet dat ik dan in de
  rustplaats van onze hemelse Vader ben, in het Paradijs, zoals beloofd
  wordt in het Boek van Mormon, Alma 40:11-12.

  Ik hou van de 5de symphonie van Beethoven met die beroemde aanvangs-
  tonen die in de oorlog als de V in Morseschrift werd gebruikt, maar
  ook in gebaar met in V vorm opgestoken vingers, de V van VICTORIE
  uitbeeld. Dat draagt ook Beethovens 5 de zo magistraal uit; De moedige
  strijd van de mens die vallend en opstaand klimt hoger en hoger, op
  weg naar de sterren, ondanks alles wat tegenhoudt, tegenslag en noodlot.
  Beethoven zegt zelf van de begin tonen van zijn 5de symphonie: ”Zo
  klopt het noodlot aan de deur”. Maar wij kunnen dat noodlot tarten
  omdat wij uiteindelijk zullen overwinnen. Hoe vaak het noodlot aan
  onze deur klopt, hoe dikwijls de mens vernederd, geslagen en gesmaad
  wordt, hoe dikwijls onze hoop en verwachting de bodem wordt ingeslagen
  en wij ter aarde worden neergeworpen, hoe vaak ons geluk door
  demonische machten wordt afgebroken door oorlog, ramp en vernietiging
  en wij verdrietig op de puinhopen teneer geslagen liggen, tóch richt
  de mens zich steeds weer moedig op, hoewel gebeukt en geslagen, om
  voort en voort te gaan, te klimmen op en op, hoger en hoger,
  onverzettelijk en vastberaden stap voor stap zet de mens de tocht van
  het leven voort, steeds omhoog strevend ondanks tegenslagen en
  verdriet dat hem tijdelijk terug werpt, op naar het einddoel die de
  glorieuze overwinning is op alle machten der duisternis en krachten
  die ons naar beneden trachtten te trekken, “terug naar de sterren onze
  eeuwige bestemming”.

  “De mens is het mooiste stuk uit Gods schepping en ik weet zeker dat
  Hij op het eind van ons leven met een glimlach op ons wacht (Jane
  D’ark)

  Geplaatst door Theo Baalman op 30-12=2912


  Met vriendelijke groeten,
  Theo Baalman
  theobaalman@gmail.com of Baalman Blog

  Beantwoorden Doorsturen

  Klik hier als je wilt Beantwoorden of Doorsturen

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door Gonnie op 11 Jun '15 23:24

   Dank u voor deze troost en steun

 17. Geen onderwerp opgegeven
  Ingezonden door Judith op 19 Dec '12 09:10

  Ik heb deze opdracht ook geprobeerd, maar na een hoop onzin kwam er alleen uit dat ik min of meer moet genieten van het leven en moet zorgen voor de mensen om mij heen. Is dat dan mijn levensdoel? Ik baal er echt vreselijk van dat ik niet meer in petto heb en voel me niet beter na het ontdekken van mijn boeiende levensdoel.

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door admin op 12 Jul '13 17:22

   Beste Judith,

   Zolang het woord ‘moeten’ nog in je levensdoel voorkomt denk ik niet dat je ‘m te pakken hebt. En wat is ‘genieten’ voor jou?

   -bert

  • balen zeg!
   Ingezonden door antoinette op 13 Jul '14 00:36

   Balen zeg, zo’n gevoel bij een levensdoel! volgens mij ben je er nog niet en stel ik voor de opdracht nog eens te doen. Pas als je het WAAAUUUUW gevoel hebt, dan pas ben je bij je passie. Je kunt je afvragen wat je dan verstaat onder genieten en hoe moet je dat dan doen en wie zijn je naasten en hoe kun je die van helpen/verzorgen. Waar bestaat die verzorging dan uit? wat moet dat je naasten bieden en wat denk jij daarvoor terug te krijgen en hoe zal dat bijdragen aan de samenleving? welke waarde kun jij creeeren aan de samenleving als je andere probeert te helpen en daardoor iets terug krijgt waardoor je meer geniet van het leven. Misschien is het voor jou wel samen iets ondernemen, leuker voor beide. geniet je samen meer van en zo voelt niemand zich alleen. Wat zou je dan willen ondernemen? kan dat alles zijn??waar heb jij meer plezier in als je het samen doet en ben jij juist de versterkende factor! waar ligt je kracht? waarom heb je de stappen in je leven gedaan die je gedaan hebt en welke stappen moet je nog zetten?

 18. Geen onderwerp opgegeven
  Ingezonden door Remy op 25 Aug '12 02:17

  Waardeloze blog. Mensen hebben geen fucking levensdoel nodig. We leven om te lijden en te slijten. Niemand heeft hier echt een doel, want we hebben hier niet voor gekozen. Dus waarom kiezen om een levensdoel te gaan bedenken?

  Reageer maar hoe je erop wilt reageren maar mensen die levensdoelen gaan verzinnen is nog zieliger dan mensen die ervoor kiezen om de pijp uit te gaan. Treurig.

  Geef mensen gewoon de keiharde waarheid voor hun kiezen en laat je je verbazen hoe mensen zich hier gaan aanpassen.

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door admin op 25 Aug '12 07:25

   Tja. Tegen iemand die “de waarheid” inmiddels in pacht heeft kan ik natuurlijk weinig inbrengen.

   Wel vraag ik me af waarom je de moeite neemt om te reageren? Of valt dat onder je persoonlijke “lijden en slijten”? En wat maakt het verzinnen danwel achterhalen van een levensdoel “zielig”, en het voorkomen daarvan niet?

  • Levensdoel onzin?
   Ingezonden door Antoinette op 13 Jul '14 00:42

   Tja, levensdoel is onzin? Mensen met een levensdoel doen naar mijn mening alles wat ze graag zelf willen en niet moeten! Mensen zonder levensdoel doen vaak de dingen omdat ze vinden dat ze MOETEN!
   Ik moet dus niets, maar wil de dingen doen, waardoor ik ze doe met passie en daar krijg ik dan continu energie van en voel ik mij goed en gelukkig. En voel ik mij van nut in deze samenleving!

 19. geen doel
  Ingezonden door Chris op 17 Jun '12 14:18

  Wat ik op papier krijg is: ik heb geen doel. Dan een hele tijd niks (of eigenlijk hetzelfde) en dan verschijnt er: een crimineel leven. En dat staat als een overtuiging. Vreemd… Ik ben de goedheid zelve…

  • voor Chris
   Ingezonden door Anton op 13 Jul '14 00:46

   Als ik jou stuk zo lees, lijkt die crimineel misschien wel je buitenkant en de goede zelf je binnenkant. Laat jij altijd aan iedereen je eigen ik wel zien of doe jij je anders voor dan dat je daadwerkelijk bent of wilt zijn? Je bent van binnen denk ik een goed mens en als je dat naar buiten laat komen kun je de samenleving het goede van jou geven en kun je zo een bijdrage leveren aan het geheel.

 20. werkt niet
  Ingezonden door marc op 14 Feb '12 08:02

  waarom werkt zo’n lijst bij mij niet? Bij ongeveer 60 items weet ik echt niet meer wat ik moet opschrijven en bij niet 1 item krijg ik een warm gevoel.

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door admin op 17 Feb '12 09:32

   Hallo Marc,

   Dank je wel voor je reactie.

   Je hersens zijn oneindig creatief, maar dan moeten ze wel de ruimte hebben. Ik vermoed dat er in jouw geval een blokkade optreedt waardoor je niet verder komt dan zo’n 60 items. Wat de oorzaak is van die blokkade is niet zo vreselijk interessant — wat zou je met die kennis opschieten? — maar je kunt er wel wat omheen werken. Wat tips:

   • Werk in een mindmap, in plaats van een lijst. Kijk op http://www.mindmapmaken.com/ of http://www.trainyourbrain.tv/mindmappen/hoe-maak-je-een-mindmap/ voor informatie over het maken van een mindmap.
   • Werk met plaatjes/tekeningen in plaats van tekst, of combineer ze.
   • Zorg dat je geen afleidingen hebt. Neem pen & papier mee naar het bos, bijvoorbeeld. Een cafe of andere publieke ruimte kan ook helpen, als je maar wordt geinspireerd en niet wordt afgeleid door andere mensen.

   Helpt dat?

   -bert

   • reactie op je antwoord
    Ingezonden door Marc op 17 Feb '12 14:43

    Hoi Bert, petje af. De blokkade is de oorzaak. Probleem is dat mijn hoofd meer dan vol zit en er geen splintertje rust meer in zit. maar ik ga kijken naar wat je aangedragen hebt en ben erg benieuwd. De oorzaak van de blokkade lijkt mij wel interessant maar toch zal ik eerst eens kijken wat het andere mij zal brengen.
    Thanks.

    Marc

    • Geen onderwerp opgegeven
     Ingezonden door admin op 17 Feb '12 15:18

     Hallo Marc,

     Zoals ik ook in de nieuwsbrief van deze week schreef: om grip op je gedachten te krijgen is het noodzakelijk om ze in de hand te kunnen houden.

     Met het opschrijven (of anderszins registreren) van wat er in je hoofd rondspookt maak je weer ruimte, en dat geeft weer meer rust.

     Succes, en laat je nog even weten of het gelukt is?

     -bert

     • mindmap
      Ingezonden door marc op 22 Feb '12 07:58

      Ja, mindmap is wel mooi om te doen. Wel jammer dat het alleen maar vertakkingen zijn in 1 richting. in werkelijkheid zijn de verbindingen juist divers en kunnen de signalen van de synapsen juist weer bij elkaar komen en van alle kanten. Als dat in het mindmappen ook zou kunnen is het mogelijk de oorzaak van het gevoel te achterhalen.

     • Geen onderwerp opgegeven
      Ingezonden door admin op 22 Feb '12 12:50

      Hallo Marc,

      Kijk eens naar dit stukje software, misschien past dat je beter dan een “gewoon” mindmap programma:
      http://www.thebrain.com/

      -bert

 21. Mijn manier van leven
  Ingezonden door Yvonne op 08 Feb '12 22:54

  Hallo Bert!

  Ik kwam op deze blog omdat ik een opstel voor het vak duits moest schrijven over hoe je leven er uit ziet als je dertig bent. Het geval is dat ik werkelijk geen idee heb, maar dan eigenlijk toch weer wel.

  Ik heb geen idee wat mijn levensdoel is, wat ik moet studeren, wat ik allemaal nog graag wil doen in mn leven. Maar misschien is dat ook niet zo erg. Ik weet in elk geval wel dat ik niet alvast mijn hele leven wil uitstippelen. Dat alles al vast ligt, voor je er aan begint. Natuurlijk moet je naar je toekomst kijken en je kunt niet leven alsof er geen morgen bestaat, maar alles vast zetten geeft gewoon een heel benauwd gevoel. Wat ik van plan ben is om spontaner te leven, meer leuke dingen doen, maar tegelijkertijd ook beter mn best doen voor de dingen die ik echt wil omdat ik af en toe het gevoel heb dat ik dingen maar half afmaak en dat gevoel is niet bevredigend.

  Deze test ga ik zeker nog maken, omdat het niet je leven vast stelt en niet een bestemming geeft, maar een weg om er te komen. Een manier van leven.

  En dus ga ik proberen om elke dag te leven zoals ik dat wil.

  groetjes Yvonne (16 jaar)

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door admin op 13 Feb '12 14:13

   Hallo Yvonne,

   Dank je wel voor je reactie! Je moet je leven ook niet helemaal uitstippelen, daar is het veel te wispelturig voor. Wat wel helpt is jezelf doelen stellen, in het volle bewustzijn dat dat de doelen zijn van jou zoals je nu bent: over een jaar of wat zijn ze misschien weer heel anders. Om te zorgen dat je ook wat voortgang maakt met die doelen moet je ze wel op papier zetten, anders heb je weer te weinig vastigheid en dreig je met alle winden mee te waaien. “Spontaner leven” komt er op neer dat je de keuzes die je maakt graag door het moment laat beïnvloeden. Da’s prima — uitstekend, zelfs — maar zorg dat je ook weet wat je dan *niet* doet, en wat de consequenties daarvan zijn.

   Om het geheel een ouwe opa-toon te geven: als je een spontane keuze maakt om mee te gaan naar een feest, prima. Maar wat doe je dan niet? Huiswerk maken? Prima, maar wees dan ook zo volwassen om de consequenties daarvan (lager cijfer) zonder zeuren te accepteren.

   Niet dat volwassenen daar altijd even goed in zijn hoor. Te hard rijden? Prima, maar wees dan ook zo volwassen om zonder gezeur de consequentie (boete) te accepteren.

   Succes!

   Bert (41 jaar :-)

 22. Gevoelsmatige 'herkenning' levensdoel is onontbeerlijk
  Ingezonden door SVC op 04 Dec '11 14:54

  Dank je wel.. Ik denk dat je gelijk hebt met deze simpele oefening. Je levensdoel moet drive oproepen. Drive oftewel een sterke motivatie kun je alleen krijgen als je een sterke gevoelsmatige drang voelt om iets tot stand te brengen. Is dit ‘gevoel’ er niet, dan zal er niet veel van terecht komen. Daarom is het ook goed om als criterium de gevoelsmatige ‘herkenning’ van je levensdoel als uitgangspunt te gebruiken! Ik vind je idee in ieder geval erg nuttig, en het heeft de focus weer wat terug gebracht! :)

 23. Geen onderwerp opgegeven
  Ingezonden door Anoniem op 19 Mei '11 09:39

  Heerlijk om eens iets te lezen wat gewoon lekker praktisch is! Veel dingen weet je gevoelsmatig wel, maar je hebt soms iemand nodig die het voor je verwoord.

 24. Geen onderwerp opgegeven
  Ingezonden door Auke Jongbloed op 19 Mei '11 09:37

  Bedankt voor je post en vertaling.

  Lang niet echt nagedacht over mijn levensdoel. Nu ik, na een korte dip, weer de touwtjes in eigen handen ben gaan nemen bezig geweest met “Horizons of Focus” van David Allen.

  De 50.000 voet level was erg lastig voor mij… kwam er niet uit hier iets neer te zetten. Toch op zoek gegaan en kwam ik je post tegen. Fijn eens lekker te gaan zitten en te schrijven. Een heleboel flauwekull kwam uit mijn vingers. Ik ben uiteindelijk na een half uur gestopt en had wel een aantal goed voelende woorden, zinnen opgeschreven…

  Het is het volgende geworden:

  * Met veel plezier samen met je leven, lachen en genieten.

  Verrassend omdat het niet veel met de focus te maken heeft waar mijn leven zich de laatste tien jaar zich op heeft gericht. Het is zoveel luchtiger en vriendelijker!

  Bedankt.

  Auke Jongbloed

 25. Geen onderwerp opgegeven
  Ingezonden door Jalada Goddijn op 19 Mei '11 09:32

  Dag Bert,

  Via Twitter kwam ik bij je blogpost. Erg interessant om te lezen en vooral je ook praktische insteek om het meteen toe te passen, vind ik erg de moeite waard.

  Ik ben het niet gaan doen, omdat ik al erg veel bezig ben met mijn levensdoel en het wel (min of meer) duidelijk heb en ik ook andere dingen wil doen, die al langer wachten om gedaan te worden.

  Je zou me wel kunnen plezieren, door je tekst in meer duidelijke, kortere alinea’s in te delen met wit regels er tussen. Ik hik nu een beetje tegen de lange lappen tekst aan en dat maakt dat ik ook de neiging heb stukken over te slaan.

  Veel succes verder met je mooie blog en je interessante teksten! Blij dat ik die (al even geleden) op Twitter ben tegengekomen!
  Hartelijke groet,

  Jalada

  • Geen onderwerp opgegeven
   Ingezonden door bplat op 19 Mei '11 09:36

   Hallo Jalada,

   Bedankt voor je reactie, altijd leuk om van m’n lezers te horen!

   Normaal gesproken verdeel ik m’n tekst wel in kortere stukken, maar om de een of andere technische reden was dat misgegaan bij dit artikel. Hopelijk ziet het er nu beter uit.

   Nog even voor alle duidelijkheid: ik heb deze tekst alleen maar vertaald. Het origineel is van Steve Pavlina, http://www.stevepavlina.com

Dit is een vertaling van How to Discover Your Life Purpose in About 20 Minutes van Steve Pavlina. Steve is iemand die zijn levensdoel najaagt met een passie die ons nuchtere 'ollanders nogal vreemd aan kan doen. Er is veel waardevols op zijn website te vinden, maar mocht je allergisch zijn voor New Age-achtig geneuzel kun je je het beste eerst beperken tot het oudere materiaal. Niettemin, bijzonder materiaal van een bijzonder mens.

Robin Stevens heeft een soortgelijk artikel geplaatst op zijn weblog: Ontdek jouw levensdoel in 20 minuten. Je zou bijna zeggen dat die twintig minuten een magische grens is.

Een gerelateerd artikel op deze website is: Geluk: het is te leren!

Ben je het leven moe en wil je daar eens over praten? Stuur een mailtje.