Keuzes maken: Kiezen is verliezen?

Ingezonden door admin op do, 09/27/2012 - 14:39

Kiezen is verliezen?

Timemanagement is vooral een kwestie van keuzes maken. We hebben namelijk allemaal even veel tijd — een heel leven lang —  en altijd hebben we meer te doen, van negen tot vijf en daarbuiten, dan we tijd tot onze beschikking hebben.Goed timemanagement is dan ook een kwestie van goede keuzes maken. Die vergaaaapdering bijwonen, of laten schieten? Telefoon oppakken, of laten rinkelen? Aan de slag met belangrijke werkzaamheden, of toch die brandjes blussen?

Maar ja.

Keuzes maken wil zeggen dat je van een aantal mogelijke opties er ééntje gaat doen. De andere mogelijkheden laat je liggen.

Eén ding geef je prioriteit. De andere taken krijgen dus géén prioriteit, hoe belangrijk en/of urgent ze ook zijn.

Oftewel: een keuze maken voor ’t één, is een keuze maken tegen het ander. Kiezen is verliezen. En aangezien wij mensen een natuurlijke afkeer hebben van verlies [Wikipedia], hebben we de neiging om het maken van zo’n keuze voor ons uit te schuiven, onder het mom “Als ik niet kies, dan ook geen verlies!”

Dat dat niet klopt weten we stiekem natuurlijk ook best. Als je zelf geen keuze maakt zorgt je omgeving er wel voor dat er een keuze voor je wordt gemaakt. Het voordeel is dat je geen verantwoordelijkheid hoeft te dragen voor de keuzes die je niet maakt. Het nadeel is dat je wel de controle over je eigen werk en leven uit handen hebt gegeven.

Maar een keuze maken staat alleen gelijk aan verliezen als je het over een momentopname hebt. Op dit moment geef je misschien prioriteit aan deze ene klus, ten koste van de anderen, maar dat wil niet zeggen dat je die anderen nooitgaat doen.

Daar staat tegenover dat als je wél een keuze maakt — zelfstandig en uit overtuiging — je enorm aan focus, helderheid en energie wintDit is wat je nu gaat doen. Dit is waar je op dit moment prioriteit aan geeft. De andere mogelijkheden laat je op dit moment bewust even liggen. Je hoeft je er dus ook niet

En later, als je de huidige klus hebt geklaard, kun je opnieuw de afweging maken: Wat verdient op dit moment mijn aandacht? Waar geef ik prioriteit aan? En die afweging maak je tientallen keren per dag. Soms geef je voorrang aan ad hoc werk. Soms geef je prioriteit aan iets op je actielijstje.

Maar maak het je eigen, bewuste keuze: kiezen is dan niet verliezen. Met kiezen win je: focus, helderheid en energie.

 

Hoe moeilijk vind jij het om keuzes te maken? Laat het hieronder weten!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Trackback URL

Reacties

  1. Project
    Ingezonden door K op 19 Aug '14 12:11

    Ik vind moelijk kiezen, welke project geeft ik prioriteit.